Min ungdoms fasor. Del 1

När studentexamen var studentexamen.

Jag fasar ut fasorna från barndomen och halkar in på ungdomen, den tid i mitt liv då hormonerna och gitarren styrde.

Jag tog studenten 1966. Då var Jan Björklund fyra år. Bara så att ni får perspektiv.

Studentexamen på den tiden var ingen lek. Det var blodigt allvar. Speciellt den muntliga tentamen, som avslutade det hela. Man visste inte om man skulle klara sig eller inte förrän den var gjord, sa i alla fall lärarna.

Eftersom mitt intresse då mer låg på musiken än på skolan så bidrog det till att ”muntan” som det hette blev till en mardröm – en fasa!

Vi fick reda på vilka ämnen vi skulle upp i. Det var fyra stycken. Jag har förträngt ett, men de övriga var biologi, svenska och matematik. Under två dagar skulle vi kunna redovisa hela gymnasiekursen i dessa ämnen! Snacka om att råplugga veckan före. Jag satt uppe hela nätterna och plöjde bok efter bok, och var helt slut när dagen M kom.

Vi kom in i klassrummet och satte oss. Längst bak satt två svartkostymerade herrar med slips. Det var Censorerna, ditskickade av skolöverstyrelsen. De skulle kolla att allt gick rätt till. Jag tror faktiskt att min lärare var mer nervös än jag.

Nu ska jag inte gå in på detaljer, men jag klarade mig. Sista muntan var på en eftermiddag och jag och en ännu levandes kamrat gick ner på det nyöppnade hotell Brage och åt och tog en starköl och en kaffe med konjak. Den eftermiddagens munta gick som en dans!

Jag kom till slut ut på trappan med en vit mössa. Den ligger i en låda i förrådet, men den minner om forna dar, så jag slänger den inte.

Alla fasor brukar sluta lyckligt och det är det som ger kraft!Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: