Tjopp!

Detta är ett inlägg med anledning av fredens pensionsdag, 65 år.

Krig är det yttersta beviset på människans otillräcklighet. En fungerande demokrati kan vara ett steg på vägen som bevis på människans tillräcklighet.

Den värsta katastrofen, som kan hända dig är KRIG, eller VÄPNAD KONFLIKT, som FÖRSVARSMAKTEN kallar det.

Höga räntor, låga löner, arbetslöshet drogproblem, ont i ryggen, stulen bil, misshandel, vanartiga barn, allehanda fobier – allt är blahablaha om man jämför med krig.

Jag kom att tänka på detta när jag körde Fimpen en bit på motorvägen idag och såg en fullständigt söndertrasad …? vad det nu var.

Sådana bilder finns också i en bok jag läser, om sista slaget om Berlin. Nionde arméns undergång heter den, av Niclas Sennerteg.

Slamsor!

Det är förunderligt. Före kriget levde minst femtio miljoner människor sitt dagliga liv. De tänkte, arbetade, älskade och planerade för framtiden. På fem år blev dom plötsligt slamsor, precis som rävlingen, eller vad det var som låg på vägen idag.

Tänk på det folks, en dag låter det bara TJOPP, och det finns inget mer!

Men människan kommer tillbaka djävligt snabbt och glömmer lätt. Edith Piaf, som underhöll tyskarna i Paris under ockupationen skrev denna låt ett år efter krigsslutet. Det var då jag föddes! Paradoxalt, men förståeligt!

Ett svar till “Tjopp!”

  1. Bevare oss för krig. Men människan är det värsta rovdjuret det kan man inte komma ifrån så rätt vad det är så. Man vet aldrig. Bäst att inte fundera så mycket på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: