Jakt

Jaktsäsongen har börjat. Hösten inleds med hundskall och visslande kulor över svampplockarnas böjda ryggar. Det har redan börjat med björnjakt. Tre björnar har skjutits, sa dom på TVn. Sen fortsätter det med älgjakt, ripjakt, rävjakt, harjakt, rådjursjakt, grävlingsjakt, vildsvinsjakt, bäverjakt osv osv. Allt som rör sig i skogen ska det skjutas på.

Den driften har jag aldrig förstått. Vad är det för tjusning i att skjuta ihjäl ett djur? Är det samma drift som gör att det finns frivilliga som åker som ”fredssoldater” till Afghanistan för att utsätta sig för nån slags spänning? Det spelar ingen roll om det är människor eller djur det skjuts på. Huvudsaken att det skjuts. Det är fränt med en bössa som det smäller om. Då är man trygg och har makt, vare sig det är ett djur eller människa.

– OK, vi måste ha mat, säger jägarna. Vem äter upp björnen då? Inte jag.

-Vi måste skjuta vargarna, dom är för många! Vi måste skjuta älgarna, dom är för många! Vi måste skjuta talibaner, dom är för farliga!

– Men känslan av att vara i naturen, en del av den, bland växter och djur i gryningstimman, det är det bästa! säger skjutarna.

– Kan man inte vara i naturen utan att förväntas döda? undrar jag.

Jag förstår att vi människor måste ha mat. Men jag förstår inte varför vi måste inkräkta på naturens egen balans. Jag förstår inte älghuvuden eller andra huvuden uppspikade på väggar i allehanda stugor. Förresten, vart tar allt älgkött vägen? Råkar det finnas i affären är det SVINdyrt.

Jag kanske är i minoritet, men jag tycker att instinkten att döda måste bekämpas. Den instinkten är människans största gissel och bevisar att vi fortfarande inte är civiliserade, utan vildar påhejade av splatter och propagandakrigsfilmer från visst håll.

Dylanjakt2 får avluta.

6 svar till “Jakt”

 1. skogsnuvan Says:

  Jag lever mitt liv mitt i ”jägarna” och är inte ett dugg populär när jag vidhåller att människa är det värsta och grymmaste rovdjuret.
  dom pratar bara jakt och jakt hela dagarna så man kan spy på dom och vill utrota både varg och björn för dom tar byten som jägarna själva vill ha men det erkänner dom inte. Dom ser sig som hjältar som räddar människor och djur. Till och med en liten ekorre ska skjutas för han kanske tar ett o annan fågelägg. Ja härre je dessa modiga män.

 2. Är du vegeterian!

  Äter du höns som fötts upp i trånga burar. Eller grisar som står trångt i lååånga banor …eller … övergödda biffkor?

  Släpp fångar loss.

  Jag är ganska pacifistisk … krig är verkligen elände men drar inte parallellen … krig till jakt.

  Jaktvård finns det nåt som heter. Som skall skapa balans så den idag ”onaturliga” naturen balanseras. Men då kan ju inte vargen som helt hade utrotats och nu inplanterats … inte för jakten … utan för att Sverige bland annat var och är en naturlig natur för vargen … och björnen och och … skall återställas.

  För övrigt finns det förstås jägare … som dom i filmen Jägarna men idioter och galningar finns det i alla sammanhang. Deeet är inget nytt.

  Björn! Jag looovar, dig skall jag inte ge mig på … Och, för övrigt jagar inte jag heller.

  PS: På väggen hemma har jag en uppstoppad lite maläten ekorre OCH ett björnhuvud ( i teddy eller nåt) OCH snart en död och uppstoppad Skata. DS

  Kramar!

 3. Jag måste ansluta mej till ”minoritetsgruppen”. Jag tycker helt som dej. Bra inlägg. Hur kan man bevara freden med vapen? Idag är vapen förbjudet om du inte har licens, hur många vapen som är illegala hamnar i samhället. Sedan förstår jag att mat måste finnas på bordet, men sällan äter jag älg, rådjur, aldrig Björn . 😀 Du kanske ska bjuda på dej själv…

 4. I alla fall så är vapen tillverkade för att döda. Inget annat.

 5. Nu jagar vi bara med webbkameran!
  Humanismen först!

 6. Försök att nedlägga Olga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: