Elektricitet

– Elektrikern har världens äldsta yrke! sa en bibelpåläst elektrikerkamrat en gång.

– Icke, sa jag. Det vet väl alla vilket världens äldsta yrke är!?

– Du, sa han, i första Mosebok vers 3 står det att Gud sade: varde ljus och det vart ljus. Då måste ju ledningarna för fan redan varit dragna!

Jag skulle egentligen ha blivit elektriker eller busschaufför, har jag kommit på. Jag har i min ungdom alltid dragit kablar hit och dit, skruvat sönder kontakter, fixat med ringklockor och blinkande lysen. Jag gjorde en anordning till brevlådan när jag var i tonåren. När locket öppnades ringde en signal inne i huset. Skitpraktiskt tyckte jag. Det var bara det att locket inte stängdes riktigt ibland och ringandet fortsatte och väckte alla i huset. Inte populärt!

På verkstan hos farsan satt jag som tioåring och låtsaskörde bussar och lastbilar som var inne för reparation. Jag älskade den nästan horisontella ratten och alla spakar och lampor.

Att jag blev lärare berodde på att Kjell, som låg i överslafen på I13 en dag sa att han tänkte pröva in till Folkskoleseminariet.

-Fan, det kan ju jag göra också, sa jag. Då slipper jag ju detta elände några år.

Så kan det vara. Det har jag försökt förklara för eleverna under årens lopp, men jag vet inte om budskapet nått fram.

Jag ger mig med detta och Elektricitetsvisanthomas_edison, samt ett visdomsord av Thomas Alva Edison, trollkarlen från Menlo Park och glödlampans (som snart är förbjuden) frambringare .

– Icke-våld leder till den högsta etiken, vilket är målet för all utveckling.

Till den dag vi upphör att skada alla andra levande varelser, är vi fortfarande vildar

4 svar till “Elektricitet”

  1. skogsnuvan Says:

    Elektrisitet fick vi i Fisksjön 1958. Innan dess var det karbidlampan som gällde.
    Nu är elräkningen så dyr så man baxnar varje månad och man spar och spar men det blir dyrare och dyrare. Elbolagen är den nya tidens ockrare. Fast vi har en mil till kraftverket har vi dyrare ström än dom nere i Stockholm. Ingen rättvisa i dessa tider.

  2. Han var klok, han, Edison. Men Bbbbbbbb! Du har ju haft det viktigaste jobbet man kan ha haft. Lärarens. Och du kommer inte ifrån det. Idag har jag lärt mig att Edison inte bara uppfann glödlampan (som snart är förbjuden) utan också uttalade tankar om ”den högsta etiken” … som du nu ”lär ut” du” folkskolärare i själen” 🙂 Kram!

  3. Jag har också varit en sån där skruvare. Plockade isär allt och kopplade, lagade gamla rakapparater, gjorde saker så familjen var livrädd…Läste senare installationsel men matten var av den värsta sorten. ”Ohm”jag hade blivit elektriker, då hade jag sluppit coop. Faktiskt är jag gift med en elektriker, så livet är laddat:D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: